För många ensamkommande ungdomar är sommarlovet väldigt långt och ensamt. Seyed och Saadat är två av ungdomarna i Right To Play som i somras ledde ”Sommarplugget” på Tele2 Arena, en satsning för att fylla sommarlovet med mening, nya kontakter och kunskap för ensamkommande ungdomar.

Seyed och Saadat är båda 18 år och ensamkommande till Sverige ifrån Afghanistan. De kom till Sverige 2015 och går i språkförberedande klass för att kunna börja i vanligt gymnasium nästa år. När vi ses på en fika för att prata om Right To Plays projekt ”Sommarplugget” berättar de om problemen de ville lösa med projektet.

Ett problem är att det långa uppehållet som sommarlovet innebär blir ett avbrott i den naturliga sociala kontakten med klasskamrater och lärare som de får genom skolan. Det kan kännas ensamt och all fritid kan ge allt för mycket utrymme till svåra tankar och oro för t ex familj och uppehållstillstånd. Ett annat problem de tar upp är att språkutvecklingen lätt stannar upp när man inte har någon att prata svenska med, vilket är fallet för många under sommarlovet.

–Innan jag kom med i Right To Play hade jag inte så många kompisar och de kompisar jag hade kommer alla ifrån mitt land så vi pratade alltid dari med varann. Jag pratade inte mycket svenska, berättar Seyed. Jag var också mycket blygare.

Saadat berättar att han innan Right To Play ofta kände en stress för hur han skulle kunna komma i kontakt med svenskar och det svenska samhället.

”Sommarplugget” blir verklighet

Som en lösning på problemen som det långa sommarlovet kan innebära kom en av ungdomarna i Right To Play upp med idén om en sommarskola. Ett socialt sammanhang och en plats för ungdomarna att öva svenska på och även få vägledning in i det svenska samhället. Saadat och Seyed har under sommaren gjort verklighet av idén och haft som avlönat sommarjobb att driva aktiviteten ” Sommarplugget” i samarbete med Right To Plays partner Tele2. Tillsammans med Volontären Elsa ledde de plugget vid sex tillfällen under sommaren i Tele2s loge på Tele2 Arena. På ”Sommarplugget” har de bland annat läst svenska tidningar, haft fotbollsfrågesport och övat på arbetsintervjuer.

–En dag jobbade vi med fotbollsfrågor. Vi kunde inte så mycket om spelarna i de olika lagen så vi googlade och läste om dem och övade på att prata svenska och det var jätteroligt, säger Saadat.

–Vi var inte hårda ledare utan mer som kompisar. Vi berättade för de andra vad vi hade planerat, vad vi skulle göra och så gjorde vi det. Vi hjälpte varandra och alla fick vara med och bestämma, berättar Seyed.

Båda tycker att lektionen då de övade på arbetsintervjuer var en av de allra bästa.

–I Afghanistan har vi inte samma system med intervjuer och jag tror att många precis som jag känner sig stressade inför en arbetsintervju, säger Saadat. Tele2 Värdarna som jobbar på arenan berättade för oss hur man kan göra på en arbetsintervju. De lärde oss hur man kan vara och hur man kan svara på frågor på en arbetsintervju.

Seyed och Saadat pratar också om hur bra ”Sommarplugget” var för att underhålla språket och hur lätt det är att tappa svenska ord om man inte övar.

–Vi behöver prata svenska! Vi måste försöka motivera varandra att prata svenska och hitta situationer där vi pratar svenska. Det är lätt att man mest pratar sitt modersmål när man är med kompisar från samma land. Sommarskolan var jättebra för vi pratade svenska hela tiden, säger Seyed.

”Förut var jag blygare, men nu vågar jag jättemycket”

Seyed och Saadat är väldigt nöjda med ”Sommarplugget”. Saadat tror att de kunnat dela med sig av allt de lärt sig under tiden i Right To Play till de andra ungdomarna.

– Innan jag kom med i Right To Play kände jag mycket stress för hur man ska göra för att få kontakt med andra människor. Nu är det mycket lättare att ta kontakt med människor både när man t.ex. ska söka jobb men också när man vill bli kompis och umgås med någon, säger Saadat.

Seyed berättar att Right To Play har påverkat honom att våga mycket mer och ta för sig:

–I somras jobbade jag två veckor på ett äldreboende. Först anmälde jag till kommunen att jag vill jobba men de sa att det inte fanns något jobb. Så då gick jag till en på kommunen och förklarade situationen och berättade att jag vill ha kontakt med svenska människor och anpassa mig i samhället. Efter det sa de att de kunde hitta ett jobb till mig. Utan allt jag lärt mig på Right To Play hade jag aldrig vågat det. Förut var jag blygare, men nu vågar jag jättemycket.

Även Saadat har sommarjobbat, dels med ”Sommarplugget” och dels på Scandic Hotel. Han berättar hur det känns efter att ha klarat av utmaningarna:

–Nu kan jag ha ansvar både för ett jobb och känna att jag kan vara ledare för en grupp. Första gången med ”Sommarplugget” kände jag lite stress för ansvaret men efter en, två gånger kändes det jättebra och naturligt.

Idéer för framtiden.

Succén med ”Sommarplugget” har också fött nya idéer hos Saadat och Seyed och de har en uppsjö av förslag på framtida aktiviteter.

–Vi skulle kunna ha aktiviteter i naturen, kanske på stranden eller i skogen. Det vore roligt att åka på en utflykt, kanske sova över någonstans och så pratar vi svenska hela tiden. Vi skulle få nya saker att prata om och lära oss mer, säger Saadat. Jag skulle önska att alla hade kunnat gå på ”Sommarplugget” men många fick inte plats. Men vi skulle kanske kunna ha en aktivitet på jullovet. Vi firar ju inte jul i Afghanistan men julen verkar vara väldigt viktig i Sverige. Vi skulle kunna ha en aktivitet där vi lär oss om svenska traditioner.

–Ja, precis det finns många som inte vet så mycket om svensk kultur och det vore jättebra att lära sig mer, tillägger Seyed. Vi vill ju vara med i det svenska samhället.

Vill du läsa mer om ”Sommarplugget” i pressen, se här.