Vi sätter oss kontinuerligt en stund med våra ungdomar för djupintervjuer och fokusgrupper. Det är ett komplement till den övriga mätning vi gör på vårt program och varje aktivitets effekt, för att förstå vad det är som gör skillnad och varför. Det är den dialogen som utvecklar vårt program och som är nyckeln i hela vår verksamhet, vi kan arbeta effektfullt och nära, med både hjärta och hjärna. Här kommer ett samtal med en av våra ungdomar som berättar om sin situation innan han gick med i Right To Play och hur programmet har påverkat honom till den han är idag. Samtalet är godkänt för publicering, ungdomens namn är egentligen ett annat.
Hamid 18 år, ensamkommande från Afghanistan, skrev i augusti 2018 om sina erfarenheter av att delta i Right To Plays program. Hamid kom till Sverige 2015 och hittade Right To Play genom en vän i våras. Så här skriver Hamid själv:
”Right To Play har spelat en stort roll för etablering av mig till det svenska samhället!
Jag saknade nätverk och arbetserfarenheter innan jag gick med på Right To Plays aktiviteter. Jag kände inte så många människor i samhället, efter detta då fick jag erfarenheter genom att vara med en del av Right To Play. Vi fick lära oss en massa saker på aktiviteter, exempelvis fick vi knyta kontakter med främmande människor, vilket har varit jätte användbart för att kunna få första jobbet. Efter första jobb så småningom fick jag flera jobb.
Eftersom jag har fått arbetserfarenheter och har en referens som Anna Lindh som brinner för integration av nyanlända till det samhället. Jag tänker att varje ensamkommande ta chansen att vara på aktiviteter som ordnas av Right To Play för att träna upp sin svenska, lära känna andra människor, komma in i samhället och få sitt första jobb, på så sätt kan vi visa oss upp till svenska folket att vi är inte en överbelastning till samhället utan vi är här för att bidra till samhället. Jag fick möjligheten att gå domarutbildningen som Right To Play anordnade och betalade för, och det har hjälpt mig att få matcher att döma på min fritid som jobb. När jag är domare känner jag mig att jag är en viktig person på plan som bestämmer, och andra lyssnar på mig, jag känner mig viktig och lycklig.
Vi ska alltid vara glada o tacksamma över att det finns en sån organisation som pushar oss framåt för att uppnå våra drömmar. Heja Right To Play!!!!”
Vid ett senare tillfälle förklarade Hamid vidare om sin situation före Right To Play och nu, för en av våra kollegor.
”Innan jag hittade Right To Play hade jag det rätt jobbigt, det var jobbigt att sitta hemma, och inte ha något att göra. Jag hade inget nätverk och det är viktigt med nya kontakter för att bli en del av samhället, för att kunna få ett jobb och vara aktiv.
När jag väl kom med i Right To Play var det inte svårt att hitta nya kontakter. Jag har faktiskt egentligen ganska lätt att prata med människor och genom Right To Play fick jag en chans att göra det. Nu kan jag dessutom använda de kontakter jag har fått, på ett bra sätt. Och det har gett mig flera jobb, precis som jag ville!
Det var viktigt för mig att hitta ett jobb för att det ger mig erfarenheter, för att det är kul att ha något att göra och samtidigt lär jag känna nya människor. Dessutom tjänar jag pengar så att jag kan ta hand om mig själv och köpa det jag behöver. Nätverket och erfarenheterna jag har fått från Right To Play har varit viktiga för mig, det är de som gjort att jag har fått alla mina jobb. Jag hade fortsatt kämpa även om jag inte hade haft Right To Play, men det hade tagit mycket längre tid och varit mycket svårare.
Det är viktigt för mig också att få bidra till samhället, Sverige har gett mig så mycket möjligheter, att jag får gå i skolan, att jag har fått jobb genom Right To Play och blivit en del av samhället, så jag vill också ge tillbaka. Sverige är fantastiskt tycker jag!
Right To Play har också hjälpt mig att följa mina drömmar. Till och med drömmar som jag inte visste att jag hade. Jag har haft drömmar ända sedan jag föddes, men inte trott att jag kunnat nå dem. Min situation innan var svår, jag kände mig nere och inte så positiv, jag vara orolig och tänkte – kommer jag någonsin att få ett jobb? Jag gick inte ut så mycket och kände mig inte som en del av samhället. När jag fick chansen att utbilda mig till domare tyckte jag att det lät kul, men det var ingenting jag visste att jag ville göra. Jag har alltid varit intresserad av fotboll och gillat att spela men inte varit så bra. När jag blev domare kunde jag ändå fortsätta med mitt intresse, och det visade sig att jag faktiskt är en riktigt bra fotbollsdomare, bättre än spelare!
Nu har jag fler drömmar. Jag vill plugga till civilingenjör på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) efter gymnasiet och sen vill jag jobba och fortsätta döma. Målet är att döma VM! Och då vill jag att alla ungdomar i Right To Play ska sitta på läktaren och se att de kan följa sina drömmar också.”