Projektet “Hälsa på tjejers villkor” har under två år fått över 300 tjejer med utländsk bakgrund att komma igång med idrott och träning. En av dem är Hiwot som har gjort resan från deltagare till att bli en aktivitetskoordinator hos idrottsförvaltningen Stockholms stad under projekttiden. Där inspirerar och peppar Hiwot andra tjejer, samtidigt som hon bidrar med nya perspektiv och idéer på hur vi kan engagera fler tjejer i fysisk aktivitet. 

­– I början var jag den där tjejen som inte riktigt vågade vara med på aktiviteterna. Men med tiden vågade jag lite mer och när jag blev ledare själv så började jag våga allt!

Hiwot manövrerar smidigt ett stort nät med färgade bollar och ett lite mindre med basketbollar in genom dörren till Hagsätrahallen. Det står boll-lek och basket på agendan för de tjejer som ska ta del av kvällens träning.

– Vi testar typ alla aktiviteter som är möjliga att testa. Vi frågar tjejerna vad de vill göra. Om de säger boxning så kör vi boxning, och om de säger basket så kör vi det, berättar Hiwot.

Right By Me drog igång projektet i samarbete med Stockholm stads idrottsförvaltning för två år sedan, och sedan dess har över 300 unga tjejer med utländsk bakgrund fått möjlighet att testa på allt ifrån klassiska lagsporter som fotboll och basket till simning, dans, padel och boxning.

Prestationsfri idrott och rörelseglädje

Många av tjejerna som deltagit i ”Hälsa på tjejers villkor” har precis som Hiwot kommit till Sverige som tonåringar. Trots att många av dem har en längtan efter att träna och idrotta har många haft svårt att hitta sammanhang där de passar in. Idrottsföreningar kräver ofta att den som vill börja har tidigare erfarenhet av idrotten för att kunna börja som tonåring. Erfarenhet som många unga tjejer med utländsk bakgrund saknar.

– I Etiopien, där jag föddes, var jag rätt aktiv och testade olika sporter, men inte så regelbundet. När jag kom till Sverige som fjortonåring så hade alla jämnåriga kört sin sport sen de var små och alla var jätteduktiga. Jag fick typ prestationsångest, berättar Hiwot.

För att skapa mer jämlika förutsättningar för unga tjejer med utländsk bakgrund att engagera sig i fysisk aktivitet och idrott har ”Hälsa på tjejers villkor” därför hela tiden utgått ifrån deltagarnas egna önskemål och förmåga och också haft ett tydligt fokus på prestationsfri idrott och rörelseglädje.

Började våga allt

Traditionella idrottsföreningar ställer ofta höga krav på familjens ekonomi och engagemang. Men långt ifrån alla tjejer har familjer på plats i Sverige som kan engagera sig i föreningen och många saknar logistisk möjlighet att ta sig till träningar långt bort från hemmet och ekonomiska medel för terminsavgifter.

– Det är jättebra att det är gratis så att alla kan vara med, säger Hiwot och avbryts av att hennes telefon ringer.

Via telefonen guidar hon några av kvällens deltagare till rätt del av hallen. När de hittat rätt välkomnar hon dem med glada hälsningar och en passning av basketbollen.

När hon fått igång tjejerna med uppvärmningen berättar hon att hon som deltagare inspirerades mycket av ledarna och att hon är stolt över att nu vara en förebild själv.

– I början var jag den där tjejen som inte riktigt vågade vara med på aktiviteterna. Men med tiden vågade jag lite mer och när jag blev ledare själv så började jag våga allt! För jag vet att deltagarna inte vågar om inte jag först visar att jag vågar, säger hon.

Positiva förebilder

Efter två år går projektet nu mot sitt slut. Hiwot berättar att det svåraste för henne som ledare är när deltagarna går vidare, något som skett i Tensta sim och idrottshall där flera av tjejerna fattade tycke för basket och började i ett basketlag.

– Jag träffade tjejerna varje torsdag i nästan ett år så det gjorde lite ont när de slutade och gick vidare. Men det är ju samtidigt jättepositivt att de har hittat en sport de gillar, säger hon.

Genom projektet har deltagarna fått möjlighet att komma igång med träning och rörelse, helt på sina villkor. Hiwot tror att en viktig ingrediens i projektet är att aktivitetsledarna fungerar som positiva förebilder.

– Jag såg hur bra ledarna var mot oss när jag var deltagare och jag försöker göra typ samma sak. Jag tror att man blir lite som dem man är med. Och det är bra att vi hänger här istället för att hänga i centrum. Jag hade nog kunnat hamna där istället om jag inte hade börjat med det här, säger Hiwot och sveper med handen över idrottshallen och tjejerna som värmer upp. 

Vill du veta mer kring hur vi engagerat över 300 tjejer? Kontakta projektledare Elise på elise@rightbyme.se