Den tionde Piastipendiaten är utsedd. Inför TV-programmet Fotbollsåret 2023, som sänds i TV3 och Viaplay den 4 januari 20.00, tillkännages i dag att Rana Jumaah från Stockholm tilldelas det sista Piastipendiet på 50 000 kr. Rana är inspiratören som skapar vägar över hindren som står mellan unga tjejer med utländsk bakgrund och drömmen om att spela fotboll.
– Att få det här stipendiet betyder verkligen jättemycket, säger Rana Jumaah.Piastipendiet är Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma satsning där 500 000 kronor nu fördelats till tio eldsjälar inom svensk damfotboll. Under fredagen, i uppladdningen inför TV-programmet Fotbollsåret 2023, offentliggjorde Pia Sundhage den tionde stipendiaten: Rana Jumaah från Stockholm. 

Rana kom till Sverige som flykting när hon var tolv år, men hade svårt att hitta en naturlig väg in i fotbollen som hon drömde om. Nu många år senare jobbar Rana målmedvetet och inspirerat, inom organisationen Right By Me, för att underlätta och möjliggöra för andra tjejer med utländsk bakgrund att våga sparka boll.  

– Att få det här stipendiet betyder verkligen jättemycket. Vi har gjort ett stort arbete och jag vill verkligen få ännu fler tjejer att höra att det finns möjligheter att vara med inom fotbollen. Eller att träna över huvud taget, att få vara fysiskt aktiva, säger Rana Jumaah.  

Med fokus på jämlik hälsa skapar Rana förutsättningar för att ungdomar med utländsk bakgrund ska få möjlighet att engagera sig i fysisk aktivitet på sina egna villkor. Genom hennes ihärdiga arbete för att nå tjejer och bjuda in dem är andelen tjejer och killar som deltar i fysiska aktiviteter med Right by Me numer 50/50. Och Rana har i sitt ihärdiga arbete aktiverat över 130 tjejer som tidigare stått helt utanför organiserad fysisk aktivitet.

– Jag blev engagerad för att jag själv var långt ifrån att få spela fotboll. Jag kämpade i sju år för att få spela och jag har haft olika utmaningar där personer sagt att jag varit för gammal, att det kostade för mycket pengar, eller att det var för sena träningar. Det fick mig att tappa hoppet om att jag kunde vara en del av samhället, men även att utvecklas själv, säger Rana och fortsätter:

– När jag äntligen fick börja spela fotboll fick jag se den kärlek och push i livet man kan få där. Jag vet att det är många andra tjejer som också sitter hemma, och inte vet om den här möjligheten som väntar på dem. Jag vill vara personen som ser dem, som får dem att inte sitta hemma och tappa sin personlighet för att man inte får vara del av ett sådant här sammanhang som fotbollen kan vara.   

Tack vare Ranas arbete hittar i dag fler unga tjejer med utländsk bakgrund helt enkelt till träning som passar dem. Oavsett om det är det första steget på vägen, som att våga testa på att spela fotboll för första gången i en aktivitetsgrupp, eller nästa steg i fotbollslivet: att hitta en plats i en aktiv förening som spelare eller tränare för ett knattelag, så är Rana där som en ledare och förebild.   


Text hämtad 2023-12-29 från svff.svenskfotboll.se

Juryns motivering:

För att erhålla Piastipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.  

Rana kom till Sverige som flykting när hon var tolv år, men hade svårt att hitta en naturlig väg in i fotbollen som hon drömde om. Nu många år senare jobbar Rana målmedvetet och inspirerat, inom organisationen Right By Me, för att underlätta och möjliggöra för andra tjejer med utländsk bakgrund att våga sparka boll.  

Hälsofördelar, självkänsla, samarbetsförmåga och en känsla av sammanhang. Det är bara några av alla de fantastiska fördelar som fotbollen erbjuder, och som Rana Jumaah ständigt kämpar med att få fler att ta del utav.  

Tack vare Ranas arbete hittar unga tjejer med utländsk bakgrund till träning som passar dem. Oavsett om det är det första steget på vägen, som att våga testa på att spela fotboll för första gången i en aktivitetsgrupp, eller nästa steg i fotbollslivet: att hitta en plats i en aktiv förening som spelare eller tränare för ett knattelag, så är Rana där som en ledare och förebild.   

Med Rana som inspiratör skapas vägar över hindren som står mellan unga tjejer med utländsk bakgrund och drömmen om att spela fotboll. Rana Jumaah är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det tionde Piastipendiet på 50 000 kr. 

Tidigare stipendiater:

Tidigare stipendiater är Moa Anderssons minnesfond i Virserum, Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år, Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, Elísabet Gunnarsdóttir, med elva säsonger i Kristianstads DFF, Lovisa Delby i Uppsala, tränare och fotbollsledare som gett så mycket av sig själv till dam- och flickfotbollen – under så lång tid, Kajsa Tornfalk, som med sitt starka ledarskap fört Jitex uppåt i seriesystemet, Marith Rutgersson, för sin livslånga gärning för fotbollen i Vallens IF i och Stenungsundsregionen, Bodil Landbris, för sitt stora arbete med idrott för personer med olika former av funktionsvariationer i Ronneby och Blekinge med omnejd, samt Marie Andersson, som tilldelades det senaste stipendiet för sitt driv inom domarområdet i Skåne.