Right To Plays samarbete på Tele2 Arena skapar möjligheter för nyanlända ungdomar.

Sedan hösten 2016 är nu Right To Play Sverige igång. Programmet riktar sig mot ensamkommande och nyanlända ungdomar där de genom idrotten får möjligheter att komma in i det svenska samhället på ett naturligt och aktivt sätt. Ungdomarna har sedan programmets uppstart fått ta del av föreningslivet, lära sig om laganda och förstås spelat en massa fotboll. De har också fått pröva på att vara publikvärdar på herrfotbollslandskamper på Friends Arena och varit med i olika matcharrangemang och burit in klubbemblemet på plan inför allsvenska matcher.

Tele2 är en samarbetspartner till Reach for Change och är nu en viktig möjliggörare för Right To Plays program. Patrick Runmon, produktionsledare för Tele2 Arena på Tele2 berättar om samarbetet:

– Vi är jättestolta över att kunna stödja den här sortens projekt,  Vi har länge delat ut ett gäng välgörenhetsbiljetter till varje match men kände att vi ville göra ännu mer, något långsiktigt, så när Anna kom till oss med en idé om ett samarbete så var vi direkt med på noterna.

Ett steg närmare arbete

Ett resultat av samarbetet blev en fullspäckad heldag på Tele2 Arena för 28 nyanlända ungdomar. En dag som började med rundvandring och information om hur arbetet på arenan fungerar och chansen att knyta kontakter med de ansvariga på Tele2 Arena. Därefter väntade möjligheten att få prova på att jobba som Tele2 Värd på en allsvensk fotbollsmatch.

– Vårt fokus den här dagen är att ungdomarna ska få en massa ny kunskap och nya erfarenheter. Förutom att öva på svenska så är målet också att de ska komma ett steg närmre arbete eller praktik. Vårt samarbete är långsiktigt. Det kommer flera aktiviteter framåt, alla kommer inte att ha samma fokus, säger Anna Lindh.

Abdullah, 21 år, är en av killarna i Right To Plays program. Han tycker att dagen är en jättebra möjlighet.

– Jag har redan fått kontaktuppgifterna till en som ansvarar för rekrytering här och kommer skicka en ansökan med personligt brev och CV.

Saadat, 17 år, har varit publikvärd tidigare på Friends Arena och tycker att jobbet som värd är både roligt och lärorikt.

– Jag förstår många ord men kan inte alltid sätta ihop meningar. När jag pratar med publiken och hör deras frågor lär jag mig hur orden ska sitta tillsammans i meningar. Det blir inte alltid rätt men jag lär mig många nya meningar och kommer ihåg. Och så blir det rätt nästa gång. Jag tycker också om att få öva mig på det sociala, berättar Sadaat. Jag kommer ifrån en liten by I Afghanistan där alla känner varann, alla hälsar och pratar med varann. När jag kom till Sverige tittade alla bara ner i sina telefoner, de hade hörlurar på sig och sprang överallt. När jag jobbar som värd kan jag prata med människor, jag får öva på svenska och vara social.

Föreningslivet som språngbräda

Right To Play Sverige samarbetar med idrottsföreningar och ser det som en väg för ensamkommande och nyanlända ungdomar in i samhället. Genom att vara aktiva deltagare i idrottsföreningarna får de också verktyg att bli mer aktiva deltagare i samhället.

Lennart Vaara är lagledare i Råsunda IS som samarbetar med Right To Play och flera av hans spelare är med i programmet och med på Tele2 Arena den här dagen.

– Idrotten är en ultimat plattform för integration, säger Lennart. Det handlar om så mycket mer än att bara spela fotboll, i en förening får de lära sig om ansvar och engagemang. Det kan också vara en fristad. Många av killarna har det väldigt tufft, de är ledsna och rädda, vissa har fått utvisningsbeslut. Men när de är på fotbollen så kan de ha en stund, där och då, med sina kompisar och sitt lag och slippa tänka på det.

Det är en lång dag med mycket ny kunskap för ungdomarna. Anna Lindh är med under hela dagen och uppmuntrar ungdomarna att hela tiden reflektera över vad de lär sig och hur de kan tillämpa den nya kunskapen i sina liv. Men det finns också tid över för att trixa lite med en fotboll och ta häftiga selfies med planen som scen och läktarna som backdrop.

Dagens match slutade 0-0 men både Tele2 Arena och ungdomarna i Right To Play avslutade dagen som vinnare.

Tele2 är en samarbetspartner till Reach for Change och är nu en viktig möjliggörare för Right To Plays program. Ett resultat av samarbetet blev en fullspäckad heldag på Tele2 Arena för 28 nyanlända ungdomar.

Foto: Teodor Axlund