Efter två intensiva dagar av domarutbildning på Råsunda IP är nu sju ensamkommande, nyanlända ungdomar från Right To Play och Råsunda IS fotbollsdomare på 5- och 7-mannanivå. Utöver utbildningen fick ungdomarna också tips och inspiration från Jonas Eriksson, en av världens främsta domare. De fick dessutom tillfälle att öva sina färdigheter i skarpt läge.

– Vi ville ge ungdomarna möjlighet att utveckla sitt ledarskap och öka sin självkänsla, berättar Anna Lindh som startade upp Right To Play i Sverige förra året. Tillsammans med Råsunda IS kom vi på att en domarutbildning vore en perfekt plattform för ungdomarna att öva just det och dessutom en möjlighet till ett givande extrajobb.

När Ulf Edvardsson på Stockholms Domarkommitté fick frågan om han ville ställa upp med en domarutbildning för ensamkommande ungdomar behövde han ingen betänketid.

– Jag tycker jättemycket om att arbeta med ungdomar och det kändes särskilt viktigt att ställa upp eftersom det också är en integrationsfråga. Fotbollen är ju ett så kolossalt bra redskap eftersom den är inbjudande och har plats för alla.

Ulf har utbildat ungdomar i över tio år och körde kursen på samma sätt som vanligt. De fick lära sig regler och hur viktigt det är att vara tydlig och ta plats som domare.

–Det gick minst lika bra som när jag har haft utbildningen för andra ungdomar, nästan bättre. Vi la lite extra tid på att se till att alla förstod svenskan och det gick hur bra som helst.

Domaren måste se allt

En av ungdomarna som var med på utbildningen är sextonåriga Ali. När han kom till Sverige från Afghanistan för ett och ett halvt år sedan hade han aldrig spelat fotboll själv.

– Innan jag kom till Sverige hade jag bara sett fotboll på TV, berättar Ali.

Nu spelar han i Råsunda IS juniorlag som är ett av lagen som fick möjlighet att delta i domarutbildningen.

–Vi fick lära oss jättemycket! Massa nya ord och att man ska vara tydlig. En domare visar mycket med kort och kroppsspråk men man måste också kunna argumentera och förklara för fotbollsspelaren varför man dömer som man gör. En domare ska ha ansvar för alla på planen, det är både det svåraste och det roligaste. Domaren måste se allt!

Tröjor och inspiration med Jonas Eriksson

Utöver själva utbildningen fick ungdomarna också en träff med Jonas Eriksson som är en av Sveriges mest framgångsrika domare.

– Jag ringde till Svenska Fotbollförbundet och frågade lite snällt om de trodde att vi skulle kunna få träffa en domare, berättar Ulf Edvardsson, och i samband med matchen AIK-AFC på Friends Arena ställde Jonas och hans team upp med både föreläsning och helt nya domartröjor och matchande strumpor.

Ali tycker att träffen med Jonas Eriksson var en av höjdpunkterna.

–Jonas är jättebra, säger Ali. Han berättade att han tränar varje dag. En bra och hård domare, han har till och med dömt i Champions League!

Upp till bevis på Solnacupen

Direkt efter avslutad utbildning fick ungdomarna chans att visa vad de lärt sig. De fick döma flera matcher var under Solnacupen, en cup för barn mellan sju och nio år som anordnas varje år av Råsunda IS.

Lennart Vaara som är lagledare för Råsunda IS är väldigt nöjd både med utbildningen för de ensamkommande och att de fick möjlighet att direkt öva sina nyvunna färdigheter.

– Det var sjukt bra timing! Right To Play hade den här fantastiska idén med domarutbildningen och sen kunde vi låta killarna kastas in direkt i det stora ansvaret som domare, med både föräldrar och ledare runt planen. Ungdomarna klarade verkligen den pressen jättebra och det här fick dem att växa rejält!

Ali berättar att det var både spännande och nervöst att få pröva på domaransvaret direkt. 

–Jag förberedde mig genom att titta på de första matcherna för att se hur de andra domarna gjorde. Jag var nervös den första matchen, men sen kom jag in i det. Vi fick lära oss på utbildningen att man ska vara tydlig som domare. Att man inte ska vara för försiktig. När jag fick en frispark ifrågasatt stod jag på mig och de godtog mitt domslut. Det kändes jättebra.

En framtid som domare

Lennart Vaara ser den här domarutbildningen som en del av något långsiktigt och hoppas att killarna väljer att gå en fortsättningsutbildning. Ungdomarna som var med på utbildningen är redan nu kvalificerade att döma 5- och 7-mannalagsmatcher.

–Nu när vi har egna domare i föreningen så skulle vi kunna låta våra egna killar döma barnlagen. Det vore jättebra för barnen att se sina juniorer döma deras matcher. Det bygger både föreningskänsla och självkänsla för ungdomarna, säger Lennart.

Ali tycker att domarutbildningen var en av de roligaste aktiviteterna han har varit med på genom Right To Play.

–Jag vet inte ännu om jag kommer få uppehållstillstånd. Om jag får stanna i Sverige så skulle jag väldigt gärna fortsätta jobba som domare.

Right To Play planerar redan fler domarutbildningar för ensamkommande ungdomar tillsammans med fler idrottsföreningar framöver.

Utbildningen genomfördes med stöd från Sverige United.