Vi sätter oss kontinuerligt en stund med våra ungdomar för djupintervjuer och fokusgrupper. Det är ett komplement till den övriga mätning vi gör på vårt program och varje aktivitets effekt, för att förstå vad det är som gör skillnad och varför. Det är den dialogen som utvecklar vårt program och som är nyckeln i hela vår verksamhet, vi kan arbeta effektfullt och nära, med både hjärta och hjärna. Här kommer ett samtal med vår Ungdomsledare Kadra som berättar om sin resa i Right To Play. Samtalet och bilden är godkända för publicering.

Kadra, som föddes i Eritrea, var 14 år när hon kom till Sverige. Det var 2014 och hon minns fortfarande hur hon ensam anlände till Malmö mitt i natten. Hennes familj var kvar i Eritrea och hon visste ingenting om Sverige. Kadra berättar om några tuffa första år när hon fortfarande gick i grundskolan. ”Jag gick bara i skolan och hem, jag gjorde ingenting. Jag hade inte kompisar och kunde inte svenska, tiden bara gick i två år.”

Mycket förändrades när Kadra började gymnasiet och kom i kontakt med fotbollen. ”Det var när jag började med fotboll som jag började med allt –jag lärde känna nya kompisar, började träna och vara aktiv”, berättar Kadra. Det var genom fotbollen som Kadra kom i kontakt med Right To Play. Sedan jag började i Right To Play för två år sen har väldigt mycket hänt, berättar Kadra.

”När jag började i Right To Play hade jag aldrig jobbat innan, men nu har jag jobbat både som domare, filmare och som Ungdomsledare och har gått flera bra utbildningar.” Men det är inte bara nya erfarenheter och kunskaper som Kadra utvecklat under sin tid med Right To Play, även hennes tro på sig själv har förbättrats. ”Jag hade jättedåligt självförtroende innan, men nu har jag förbättrat det. Innan trodde jag inte på mig själv, jag tänkte att jag var dålig på allt och att jag inte kunde få ett jobb. Nu vet jag att det tar tid att lära sig och att ingen är bra från början, man måste bara kämpa”.

Idag är Kadra en av Right To Plays Ungdomsledare som stöttar andra ungdomar att nå sina mål och utvecklas. ”Jag är en förebild för ungdomar och lär dem allt vad jag kan och vad jag har lärt mig. Jag har gått igenom så mycket så jag vet ganska mycket som jag också vill dela med mig av. Jag vill visa att ingenting är omöjligt om man kämpar och om man har vilja”, avslutar Kadra.