Barnrättsbyrån, Bris – Barnens rätt i samhället, Förbundet Vi Unga, Junis, Knas hemma, Maskrosbarn, Nuft (Nätverket unga för tillgänglighet), RFSL Ungdom, Riksförbundet Attention Ung dialog, Rädda Barnens Riksförbund, Rädda Barnens Ungdomsförbund, SOS Barnbyar, Stiftelsen 1825, Sveriges Ungdomsråd, Unizon, Youth 2030 Movement och så Right By Me!

När Socialstyrelsen vill öka myndighetens kunskap om barns och ungas aktuella situation i Sverige och inrättar Rådet för barn och unga så är Right By Me en av 17 (av 47 sökande) utvalda civilsamhällesorganisationer som har en plats i rådet. 

Program och engagemangsutvecklaren Rana Jumaah, som tillsammans med grundare och generalsekreterare Anna Lind kommer vara med i rådet, lyfter:

“Ofta kan jag känna, och många unga med mig, att jag pratar men ingen lyssnar egentligen på riktigt. I Rådet för barn och unga är jag därför att just prata och Socialstyrelsen vill lyssna, det är liksom hela grejen. Det är extremt stort för någon som mig, som kämpat för att göra min röst, och många röster med min, hörda under en lång tid.

Inför rådets möten kommer jag att samla unga i vår verksamhet från våra olika städer och prata om alla ämnen som ska tas upp. Vi är en röst att räkna med. Detta kommer betyda mycket för många redan innan rådens möten ägt rum.

De flesta av unga aktiva i Right By Me är röster som inte heller fångas upp av organiserade föreningar eller ungdomsförbund. Den rösten många idag pratar om, men väldigt sällan med. Den rösten vill jag ska in i rådet, den som aldrig känts sig lyssnad på. Tack Socialstyrelsen för att ni ger oss i Right By Me den möjligheten!” 

Anna Lind lägger till:

“Detta visar ju att vårt, vad vi förstår mer och mer, ganska unika arbetssätt med ungdomslett förändringsarbete är så viktigt på alla nivåer i samhället. Vill vi veta något frågar vi inte, vi anställer och låter målgruppen berätta, forma och leda själva. Det är oerhört viktigt att myndigheter öppnar upp för olika sorters dialog med civilsamhället. I de sammanhang vi har varit med i innan så har Socialstyrelsen tydligt visat en öppenhet och en vilja, de är verkliga förebilder!”

Rådets uppgift är att ge kunskap om barnrättsfrågor samt belysa barns och ungas aktuella situation, intressen och behov. Det innebär att rådet ska:

  • identifiera områden som kopplar till barns och ungas rättigheter och uppväxtvillkor där Socialstyrelsen har möjlighet att ta initiativ
  • ge vägledning inför myndighetens övergripande och principiella beslut i barnrättsfrågor samt bidra med ett barnrättsperspektiv på Socialstyrelsens aktuella uppdrag.

Mandatperioden är på två år.